Chef David Kinch je odbio prestižnu nagradu Fondacije James Beard
Chef ikonografskog kalifornijskog restorana Manresa David Kinch, javno se izuzeo iz izbora za gastronomske nagrade koji svake godine dodjeljuje Fondacija James Beard. Riječ je o najprestižnijim američkim gastronomskim nagradama i jednom od najutjecajnijih izbora na svijetu.
adsense_content_v3
Iako je golemi broj američkih restorana zatvoren ili funkcioniraju kao javne kuhinje pripremajući hranu za medicinsko osoblje i najugroženije građane, Michelinovi inspektori u New Yorku se polako vraćaju na posao, a u raznim se prilagođenim oblicima vraćaju i važne profesionalne nagrade, kako bi dali poticaj u obnovi restoranske industrije masakrirane pandemijom Covida-19.
Neki chefovi, međutim, protive se takvom pristupu. Jedan od najvećih američkih chefova David Kinch, koji u Manresi od 2015. ima tri Michelinove zvjezdice, povukao se iz izbora u kategoriji Outstanding Chef, u kojoj ga je Fondacija James Beard nominirala za 2020. Kinch smatra da “slavlje jednostavno nije prikladno dok pandemija još traje i uništava profesiju i industriju.”
“Još prije samo pet mjeseci cvjetali smo, doprinoseći rastu naše industrije u vremenu koje su mnogi naizvali Zlatnim dobom restorana…Pretvarali smo se da ćemo moći i dalje podržavati naše zaposlenike u kuhinjama i salama, održavajući razinu servisa, jednakosti i inovacije svakodnevno dočekujući goste, iako smo dobro znali da to nikad neće biti održivo. I sada, svi ti napori izgledaju sumanuto. Iskreno, neovisni restorani pretrpjeli su masovnu štetu koja se možda i neće moći sanirati bez ujedinjene akcije. Uvijek je bilo ekonomskih korekcija, ali ovo nema presedana. Reći da smo na razdjelnici je eufemizam. Vrijeme da se suočimo s problemima koji su nas i dosad kočili i koje je Covid-19 tako temeljito razotkrio.
Kinch je upozorio da rasna i rodna diskriminacija i niz neriješenih problema restoransku industriju uništavaju koliko i pandemija. “Ugostiteljstvo je puno teške rodne i rasne nejednakosti i mnoge prepreke sprečavaju restoratere da svojim timovima isplaćuju plaće od kojih se može dostojno živjeti, da se fokusiraju na održivosti i pstvaranje pozitivnog radnog okružja.
Moramo ukinuti arhaični sistem plaćanja napojnicama zbog kjega ne možemo postići paritet plaća između kuhinje i sale. Vrijeme je da usvojimo plaćanje servisa i prodružimo se 21. stoljeću i ostatku svijeta u borbi za poštene i konkurentne plaće. I gosti mogu preuzeti dio tereta u cijeni večera, ne plaćati onoliko koliko oni misle da bi nešto trebalo koštati nego realnu cijenu, koja će podržavati industriju, odražavati stvarnu vrijednost restorana i graditi zajednicu.
Želim zamišljati novu stvarnost, novu mogućnost koja će stajati pred nama kad iziđemo iz ovoga. To mi izgleda kao puno prikladniji način pokazivanja inicijative i podrške Fondaciji James Beard u promociji snažne, sigurne, uključive i etične gastronomske zajednice,” poručio je Kinch na Instagramu. Među više od 13 tisuća ljudi koji su podržali njegov apel su i chefice Dominique Crenn i Amanda Cohen, chefovi Daniel Boulud, Alex Atala, Christian Puglisi i mnogi drugi.
Nekoliko dana nakon Kincheve objave, Fondacija James Beard odgodila je dodjelu nagrada za iduću godinu.


